keskiviikko 2. tammikuuta 2008

Fysiikan Nobel-palkinto Laurinlahteen ?


Tuoreen Tieteen sanomien artikkelin mukaan seuraava fysiikan Nobel-palkinto saattaa hyvinkin tulla Suomeen ja Laurinlahteen. Larsvintin kennelissä asusteleva Sökövintin CS-Cobra aka Hemmo on kyseenalaistanut Isaac Newtonin painovoimalain.

Newtonhan väittää laissaan että Maa vetää meitä puoleensa voimalla, jonka aiheuttama kiihtyvyys tavallisessa päivittäisessä ympäristössämme (lähellä maan pintaa) on noin g = 9,8 m/s². Laskelmissa käytetään usein ns. normaaliputoamiskiihtyvyyttä gn = 9,80665 m/s². Tämän standardiarvon käytöstä sovittiin vuonna 1901, ja se edustaa suunnilleen kekimääräistä putoamiskiihtyvyyttä 45. leveysasteella. Painovoimaan jossain paikassa vaikuttavat Maan muodon ja tiheyden epäsäännölliset vaihtelut ja Maan litistyneisyys. Päiväntasaajalla g on 9,789 m/s² ja navoilla 9,823 m/s²

jossa
h = korkeus merenpinnasta
φ = leveysaste.

Nyt Hemmo on tutkimuksissaan todistanut, että maatessaan sängyn peiton päällä lisätään normaaliin painovoimaan kymmenen kertainen vaakasuorassa suunnassa maasta tuleva painovoima "Whippetin korrektio".

Onko Hemmo siis seuraava fysiikan Nobelisti... jää nähtäväksi :)

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hmmm, yritin pinnistää kaikkeni ymmärtääkseni edes hitusen, mutta häh?! Mitä ihmettä?!

Sökövintin CS-Cobra "Hemmo" ja Sökövintin EB-Farfán ''Faro'' kirjoitti...

Suomeksi se tarkoittaa sitä, että kun Hemmo makaa yöllä peiton päällä tuntuu siltä kun se painaisi ainakin kymmenen kertaa enemmän kuin se oikeasti painaa...

Eli = Whippet korrektio

t. Enzo

Anonyymi kirjoitti...

Mullakin meni yli hilseen, ei auttanut pitkä matikka eikä laaja fysiikka. Tuo kyllä pitää paikkansa. Tuli taas viime yönä todettua, että on parempi hakea toinen peitto kuin yrittää kiskoa sitä whippetin alta.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä...mitä tämä tarkoittaa????
Eikö Hemmo joutunutkaan pois vierihoidosta - muistelisin jostain lukeneeni jonkusen aikaa sitten.
Terkut teille kaikille!

Sökövintin CS-Cobra "Hemmo" ja Sökövintin EB-Farfán ''Faro'' kirjoitti...

Hemmo on nyt vaan väliaikaisesti takaisin sängyssä kunnes uusi pentu tulee... ;)

Kennel Indian Hills kirjoitti...

No joo,voin yhtyä tuohon laskenta kaavaan.Mutta ajatelkaapas kun "heitä"on kaksi,joista toinen haluaa peiton alle.....onko se hyvä vai huono asia??????